Tab og sorg
Tab og sorg - Dødsfald - Skilsmisse - Alvorlig sygdom - Handicap - Depression - Sorgprocessen

Tab og sorg - MindGo rådgivning og terapi

At miste og sørge

Tab og sorg hører til en naturlig del af livets udfordringer. At miste et nærtstående familiemedlem er en stor sorg og specielt hvis det sker pludseligt ved sygdom eller ulykke. Skilsmisse, sygdom, handicap og at miste sit job er også store tab, som ofte medfører ændrede livsvilkår og en ny hverdag.

Sorg er en naturlig følelsesmæssig reaktion på et alvorligt tab i livet. Vi sørger på forskellige måder og afhængigt af karakteren og omfanget af vores tab. Der er store individuelle forskelle på, hvordan og hvor længe vi er i sorg over vores tab.

Sorg i fire faser

Sorgprocessen har dog typisk fire faser. Den første fase er chokfasen, som kan stå på i nogle minutter, timer eller flere dage. Denne tid er præget af forvirring, handlingslammelse og fysiske symptomer som fx rysteture, svimmelhed og kvalme.

Herefter indtræffer reaktionsfasen, hvor du erkender det, der er sket i dit liv. Du er ulykkelig og fortvivlet over dit tab. Dine følelser er i oprør, du oplever vrede, skyldfølelse, meningsløshed og sorg. Måske har du også søvnproblemer,  muskelspændinger, hovedpine og andre fysiske symptomer. Denne fase varer almindeligvis fra nogle uger til flere måneder.  

Den tredje fase kaldes bearbejdningsfasen og den varer typisk op mod et halvt år, men for nogle mennesker endnu længere. I denne fase bearbejder du for alvor dit tab og din sorg og begynder så småt at se fremad. Men samtidig føler du dig sårbar og reagerer måske også med angst og depression. I nogle tilfælde udvikler denne tilstand sig alvorligt og er behandlingskrævende.

Den fjerde og sidste fase kaldes nyorienteringsfasen. Den begynder et års tid efter dit tab og fortsætter principielt resten af dit liv. Du glemmer sandsynligvis aldrig det skete, dit store tab, men lærer at leve med det og kan tale om det på en afklaret måde. Selvom du fortsat vil opleve, at du bliver følelsesmæssigt påvirket i nogle situationer, som trigger dig. Situationer, der minder sig om din sorg og dermed repeterer følelsen af tab og sorg. 

Vi kan hjælpe dig gennem din sorg proces med online terapi, coaching og mindfulness, så du kan komme bedst muligt videre i dit liv.

Du kan også finde mere information om sorg her på Psykologforeningens hjemmeside.

Gå til konsultation